Pranayama, de kracht van jouw adem!

Je kent het wel. Helemaal van slag of overdonderd en iedereen in je omgeving roept “ademt ne keer diep in en uit” and guess what… ze hebben gelijk!

Beeld je even in dat je in een stressvolle situatie gekomen bent. Wat gebeurt er in je lichaam? Je spieren spannen zich op, zweethanden, verhoogde hartslag, versnelde ademhaling enzovoort.
Allemaal tekenen van je lichaam dat je in gereedheid brengt voor de vecht, vlucht of bevries reactie. Deze reactie is de output van je centrale zenuwstelsel dat in de mot heeft gekregen dat er iets aan het gebeuren is dat mogelijk bedreigend is voor je verdere bestaan. Ok, fair enough, klinkt heel dramatisch. Maar het is wel zo!

Ons autonoom zenuwstelsel is een oeroud deel van ons lichaam dat zich baseert op zintuiglijke prikkels. Dit oeroude deel kent helaas niet het verschil tussen de dinosaurus waarmee hij ooit begonnen is of een onverwacht sterk geluid. Best vervelend zo’n zenuwstelsel dat gewoon zijn eigen zin doet. En daar komt het goede nieuws. Van alle output signalen die we krijgen in deze reactie is er één waar we zelf controle over kunnen houden. Onze ademhaling. En laat onze ademhaling nu net een krachtige katalysator zijn van de hele reactie, bingo!

adem_minuutHet is namelijk zo dat de wetenschappelijke studie rond hartcohorentie heeft ontdekt dat bij elke inademing ons hart versnelt en bij elke uitademing het weer vertraagt. Als we dus een verhoogde hartslag hebben kunnen we deze bewust naar beneden halen door ons te gaan focussen op een langere uitademing dan inademing. Je kan het prima vergelijken met de rem- en gaspedaal van een wagen. Adem je in dan druk je op de gaspedaal, adem je uit dan druk je op de rem. Gaat je wagen in overdrive, dan is het aan jou om je rem te vinden!

Volgende keer wanneer je nog eens compleet over de rooie gaat, denk dan even aan je oeroude zenuwstelsel. Vertel het met een aantal diepe uitademingen dat er helemaal geen dinosaurus is en dat de situatie best wel ok is. Druk op je rem, kom tot jezelf en ga weer verder.

Op zoek naar tips rond ademhaling? Ontdek ze binnenkort op m’n blog!

Altijd op de hoogte, nooit iets gemist? Volg me op facebook!
Benieuwd wat we samen kunnen doen? Vraag ernaar!

Gepubliceerd door Regilio

Sinds jonge leeftijd is Regilio gepassioneerd door het 'hoe en waarom' van mensen. Uitzoeken hoe mensen in elkaar zitten is niet zijn enige passie. Hij houdt er ook van om het mensen naar hun zin te maken en het beste in hen naar boven te halen. Die interesses en gedrevenheid maken van Regilio een prima coach en trainer. Hij gelooft dat wanneer je lekker in je vel zit en je echt trouw blijft aan jezelf en een ander steeds respecteert, het leven veel aangenamer is. Hij maakt er dan ook zijn missie van om de meest authentieke versie van jezelf naar boven te halen. “Don't just talk about it, start being it”, is zijn motto en met deze hands-on mentaliteit helpt hij je verder naar the next step.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.