Zitbesitas

In een wereld vol technologie maken we het leven elke dag een beetje makkelijker. Maar is makkelijker ook beter? We kijken even naar je zitgedrag. Beeld je even je doorsnee dag in. Hoeveel tijd besteed je al zittend en wat doe je dan? We zitten meer dan we denken. In de wagen, op je werk, thuis aan tafel, ’s avonds in de zetel, … . Zitten is het nieuwe roken.

Wat is te veel?
Wanneer je langer dan 30 minuten op rij neerzit, dan zit je teveel. Vragen? Afbeelding: Vragend ventjeOnderzoekers raden aan om na een maximale zitperiode van 30 minuten even recht te staan. Je hoeft absoluut geen volledige work out te gaan doen op dat moment. Even je lichaam activeren is ruim voldoende. Hoe je dit kort activeert lees je onderaan.

Heel de dag zitten en dan naar de fitness, toch?
Nee, helaas kan gedane schade niet ingehaald worden. Je lichaam is gemaakt om een constante te bereiken en te behouden. Het toepassen van een intervalsysteem met pieken en dalen is dus niet lichaamseigen. Met andere woorden, het helpt niet om je lichaam gedurende de dag te verwaarlozen om dan ’s avonds een overdosis aan recuperatie te voorzien.

Wat zijn de gevolgen?
Te veel zitten is slecht voor gans je lichaam en zeker wanneer je zithouding dan nog eens slecht is. Concreet zet je teveel constante spanning op bvb. je rugspieren door krom te gaan zitten en gebruik je je beenspieren ronduit ondermaats wanneer je zit. Ook druk wordt de borstholte in elkaar gedrukt tijdens het zitten waardoor de longen minder plaats hebben en een diepe ademhaling niet haalbaar is. De zuurstof- en bloedtoevoer naar je organen is niet meer optimaal. Ze gaan hierdoor minder functioneren. Enkele gevolgen:
– verlies van concentratie
– overbelasting van de nek- en rugspieren
– hart- en vaataandoeningen
– spataders

Hoe dan wel?
Probeer dus elke 30 minuten eventjes recht tebewegingsdriehoek-klein staan om te wandelen of te bewegen. Verplicht je werk je toch van veel neer te zitten, las dan simpele beweeg momenten in zoals: rechtstaand bellen, iets te drinken halen, naar de printer wandelen, de trap nemen enzoverder. Ik geloof er sterk in dat bewustwording je al enorm vooruit kan helpen! Probeer de komende dagen je even te realiseren wanneer je zit en hoe lang je daar al zit. Oja, geen zin is ook absoluut geen excuus. Zoals je al weet streeft je lichaam naar balans en een constante. Maak je je lichaam het gewoon om een luie constante aan te nemen. Sta er dan ook niet van verstelt dat je geen zin zal hebben in iets inspannends. Wees je hiervan bewust en maak je lichaam gewoon om lekker energiek te zijn!

Tip!
Je beweging op een toegankelijke manier opvolgen? Begin met je stappen te tellen! Een stappenteller kan je makkelijk downloaden op je smartphone en hij houdt je activiteit bij voor je. Gebruik de informatie die je er uit krijgt niet als pushmiddel (tenzij je dat wil natuurlijk) maar eerder om je bewust te worden van hoeveel je nu net beweegt! Neem een kijkje op de website van 10.000 stappen en raak vooruit!

Liever visueel? 
Dit filmpje op YouTube geeft een mooie uitleg over de effecten van zitten.
nS-xmkh3_400x400

Altijd op de hoogte, nooit iets gemist? Volg me op facebook!
Benieuwd wat we samen kunnen doen? Vraag ernaar!

Gepubliceerd door Regilio

Sinds jonge leeftijd is Regilio gepassioneerd door het 'hoe en waarom' van mensen. Uitzoeken hoe mensen in elkaar zitten is niet zijn enige passie. Hij houdt er ook van om het mensen naar hun zin te maken en het beste in hen naar boven te halen. Die interesses en gedrevenheid maken van Regilio een prima coach en trainer. Hij gelooft dat wanneer je lekker in je vel zit en je echt trouw blijft aan jezelf en een ander steeds respecteert, het leven veel aangenamer is. Hij maakt er dan ook zijn missie van om de meest authentieke versie van jezelf naar boven te halen. “Don't just talk about it, start being it”, is zijn motto en met deze hands-on mentaliteit helpt hij je verder naar the next step.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.