Free yourself from frustration

Frustratie. Alleen al door het woord te horen of lezen komt de afkeer naar boven. Iedereen kent het en heeft er bijna dagelijks mee te maken. Beeld je maar eens in dat je op een lange verwachte vrije dag naar een pretpark gaat en aan de kassa staat een énorme rij. Je schuift aan en ondertussen doen je gedachte wellicht dit: “Hier sta ik dan. Mijn tijd te verdoen. Ik had beter mijn tickets online gekocht. Maar nee, die stomme printer moest net dit weekend zonder inkt vallen. Alle andere mensen zitten al lekker in het park en ik sta hier. En de wachtrij aan mijn favoriete attractie wordt ook maar langer.” Aangenaam? Nee! Bevorderend? Absoluut niet! Time to free ourselves from that sh*t!

Frustratie op zich is geen emotie. Het is wel een state of mind Frustratieals gevolg van een gedachte. Een frustrerende situatie / persoon bestaat dus niet. Enkel wat onze gedachte, overtuiging of verwachting is kan frustratie oproepen. Wanneer onze gedachte, overtuiging of verwachting niet uitkomt, dan loert frustratie om de hoek. De uitkomst is dus niet per definitie de boosdoener. Wel dat de uitkomst misschien niet helemaal de gewenste uitkomst is. Maar héj, de wereld staat niet klaar om jou altijd en overal je zin te geven.

breaking-free-to-chase-joy-L-zeYkXn-300x225Dat je niet altijd je zin kan krijgen en soms moeilijkheden hebt om daar mee om te gaan is perfect normaal. Je zin niet krijgen is namelijk een onaangename situatie. En laat onaangenaam nu net zijn, wat we als mens zoveel mogelijk proberen vermijden. En tóch is er hoop! De rationeel emotieve therapie (RET) kan je mooi op weg zetten!

Het basisprincipe van RET is letterlijk zo simpel als ABC:

  • Action: Wat gebeurt er?
  • Belief: Wat zeg je tegen jezelf?
  • Consequence: Welk gedrag komt voort uit de gebeurtenis?

En het is vooral op het Belief stukje dat de oplossingen liggen! Want wat je tegen jezelf zegt, daar begint de frustratie. Dus wanneer we dat kunnen relativeren of omdenken, dán zijn we vertrokken!
RET-ABC
Van A naar C springen, dat doen we automatisch. Ik challenge je om de komende dagen je Belief eens in de gaten te houden. Doorbreek het automatisme en word je bewust van je eigen gedachten. Speel er misschien al eens mee. Daag je overtuiging / gedachte uit.

Hoe je dit net aanpakt? Ontdek je in een volgend artikel!

Niets is goed of slecht, alleen hoe we er over denken. – Shakespeare

Altijd op de hoogte, nooit iets gemist? Volg me op facebook!
Benieuwd wat we samen kunnen doen? Vraag ernaar!

Gepubliceerd door Regilio

Sinds jonge leeftijd is Regilio gepassioneerd door het 'hoe en waarom' van mensen. Uitzoeken hoe mensen in elkaar zitten is niet zijn enige passie. Hij houdt er ook van om het mensen naar hun zin te maken en het beste in hen naar boven te halen. Die interesses en gedrevenheid maken van Regilio een prima coach en trainer. Hij gelooft dat wanneer je lekker in je vel zit en je echt trouw blijft aan jezelf en een ander steeds respecteert, het leven veel aangenamer is. Hij maakt er dan ook zijn missie van om de meest authentieke versie van jezelf naar boven te halen. “Don't just talk about it, start being it”, is zijn motto en met deze hands-on mentaliteit helpt hij je verder naar the next step.

One thought on “Free yourself from frustration

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.