Free yourself from frustration II

In het vorige artikel leerde ik je de RET techniek kennen. Hopelijk ben je hier volop mee aan de slag gegaan en ontdekte je een paar van je eigen Beliefs. In dit artikel maken we plaats om aan de slag te gaan met het Belief dat jou frustratie geeft.

Om dit te doen voegen we nog twee letters bij aan onze ABC techniek. We maken nu ook kennis met de letter D en E. Na het ontdekken van onze Action, Belief en Consequence gaan we nu aan de slag met Defy. Defy staat in onze taal voor uitdagen. En het is jouw belief dat je frustratie bezorgt dat we door middel van kritische invraagstelling gaan uitdagen.

Waarom uitdagen? Het is zo dat we al eerder hebben gemerkt dat mensen geneigd zijn om van A naar C te springen zonder echt stil te staan bij de B. Dit wijst ons er op dat de B sprong automatisch gedrag is en dus diep ingebakken zit in het automatische denken. Om dit te veranderen worden we ons eerst bewust van dit automatische door het uit te dagen, om het vervolgens te veranderen.

Er bestaan vijf uitdagingsvormen. Geen enkele is beter dan een andere en soms loont het om ze alle vijf op dezelfde situatie los te laten:

  1. Filosofisch uitdagen; je filosofeert over hoe je verdere leven er zou uitzien mocht je Belief niet gerealiseerd worden.
  2. Functioneel uitdagen; helpt deze gedachte je vooruit of achteruit?
  3. Logisch uitdagen; schat je de situatie goed in? Over- of onderschat je hem niet?
  4. Feitelijk uitdagen; is wat je denkt wel zo? Is er wetenschappelijk bewijs?
  5. Gedragsmatig uitdagen; je onderneemt direct actie en zet een stap in het angstgebied.

Eens je tegenwerkende Belief uitgedaagd is en lekker ontkracht, dan is het tijd om over de finale stap E te zetten. Deze letter halen we uit het woord Effectual. In deze finale stap gaan we onszelf een Belief formuleren dat realistisch én effectief is. Eentje dat ons vooruit helpt!

RET-ABCDE

Zo, dat is best een hele theorie. Eentje waar ik zeker Fan van ben!
Wil je hier verder mee aan de slag?
Heb je nood aan voorbeelden?
Zit je zelf vast in denkpatronen waar je niets mee bent?
Contacteer me gerust voor extra informatie of breng me een gratis, eerste bezoekje!

Altijd op de hoogte, nooit iets gemist? Volg me op facebook!
Benieuwd wat we samen kunnen doen? Vraag ernaar!

 

Gepubliceerd door Regilio

Sinds jonge leeftijd is Regilio gepassioneerd door het 'hoe en waarom' van mensen. Uitzoeken hoe mensen in elkaar zitten is niet zijn enige passie. Hij houdt er ook van om het mensen naar hun zin te maken en het beste in hen naar boven te halen. Die interesses en gedrevenheid maken van Regilio een prima coach en trainer. Hij gelooft dat wanneer je lekker in je vel zit en je echt trouw blijft aan jezelf en een ander steeds respecteert, het leven veel aangenamer is. Hij maakt er dan ook zijn missie van om de meest authentieke versie van jezelf naar boven te halen. “Don't just talk about it, start being it”, is zijn motto en met deze hands-on mentaliteit helpt hij je verder naar the next step.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.