Mindmap je door je leven

Je leven bestaat vast uit honderd en één dingen. Je hebt je werk, je vrienden, je gezin, je gezondheid, je vrije tijd, je temperament en zo kunnen we eindeloos doorgaan. Al deze puzzelstukken vormen samen het geheel dat je zorgzaam bij elkaar probeert te houden. Toch is het niet altijd even evident om elk stuk van je puzzel evenveel aandacht te geven. Er dreigt al eens een onderdeel in de schaduw te verdwijnen terwijl een ander deel overbelicht wordt. Regelmatig orde op zaken stellen, overzicht en rust creëren doet je absoluut goed om je leven in handen te houden!

Een veel gebruikte techniek om overzicht te krijgen in een warboel is het maken van een mindmap. Zo’n mindmap is een visueel overzicht dat je maakt van verschillende, samenhangende zaken rond hun thema. Dat thema kan vervolgens weer rond een ander thema zweven om uiteindelijk tot één hoofdthema te komen. Het hoofdthema in jouw levensmindmap ben jij.

Zo maak je je mindmap in 7 stappen:

 1. Begin met je hoofdthema
  • Neem een leeg blad papier, deze mag zo groot zijn als je zelf wil. Schrijf je hoofdthema in het midden van je blad en omcirkel het. Zoals eerder gezegd ben jij het hoofdthema van je levensmindmap. Je kan kiezen om ‘ik’ in het midden van je blad te schrijven of je naam. Kies je voor ‘ik’ dan zal je eerder vanuit een innerlijk gevoel gaan schrijven, kies je voor je eigen naam dan kijk je liever als derde persoon naar jezelf. Beiden zijn prima om je doel te bereiken.
 2. Maak thema’s en subthema’s
  • Maak nu takken aan je hoofdthema-bubbel. Elke tak staat voor een subthema. Om deze subthema’s te ontdekken stel je jezelf de vraag ‘Wat maakt mij mezelf?’. Je komt dan ongetwijfeld op gebieden zoals: gezin, werk, relatie, sport, vrije tijd en zo verder. Je mag zo veel subthema’s noteren als je wil. Misschien ontdek je nadien wel dat je sommige kan samenvoegen onder één thema? Prima, kribbelen mag! Net zoals je leven is je mindmap a work in progress.
 3. Gebruik maximaal 1 woord per thema
  • Probeer elk thema of subthema in één woord samen te vatten. Het is de bedoeling dat je werk een samenvatting van je leven gaat worden. Ga dus echt op zoek naar de kern.
 4. Ga met elke vertakking dieper
  • Je kan elk subthema zo ver uitdiepen met nieuwe takken als je zelf wil. Zo kan je bijvoorbeeld in je subthema-bubbel ‘werk’ dieper ingaan met de vraag ‘Wat is belangrijk voor me in het thema werk’. Je maakt nieuwe takjes vertrekkende vanuit je subthema en schrijft er rondom wat je belangrijk vindt op werkvlak.
 5. Werk met de klok mee
  • Om het jezelf makkelijk te maken werk je best met de klok mee. Dit is ook de natuurlijke manier waarop je later je mindmap opnieuw uit zal lezen. Raakt je map wat voller en wil je hier en daar nog wat toevoegen? Prima, een richtlijn om met de klok mee te werken mag geen beperking zijn om het meeste uit je werk te halen!
 6. Ga aan de slag met kleur
  • Overzicht behouden doe je niet alleen met je bubbels en streepjes, je kan hier ook kleuren voor inzetten. Zo kan je elk thema of verdere verdieping een andere kleur geven.
 7. Wees creatief
  • Het is jouw werk dus je mag er mee doen wat je wil! Ben je een creatief persoon? Dan is pen en papier misschien niet voldoende voor je. Mindmappen kan je ook met foto’s, materialen, kleuren, tekeningen, … . Zo lang het voor jou goed voelt is doen de boodschap!

Wanneer je mindmap klaar is heb je een perfect overzicht van je leven gemaakt, proficiat! Mocht je dit enkel gemaakt hebben om je even te amuseren dan is dat prima. Zie je toch een opportuniteit om hiermee aan de slag te gaan in je dagelijks leven, dan heb je op dit moment een mooie leidraad in handen.

Neem er voor jezelf even een groene, oranje en rode stift bij. Bekijk nu thema per thema wat heel goed gaat, wat ok gaat en wat minder goed gaat. Hiervoor gebruik je de gekleurde stiften. Zaken die prima gaan en geen extra aandacht nodig hebben krijgen een groene kleur. Zaken die er nog mee door kunnen mogen oranje worden. Maar de woorden die met de tijd in de schaduwzone terecht zijn gekomen krijgen een rode kleur. Misschien zijn dit wel de klassieke dingen zoals tijd voor jezelf of je gezondheid? Het voordeel van deze bonus stap is dat je perfect overzicht krijgt van waar je to do’s liggen voor de komende periode.

Ging je diep genoeg dan krijg je ook een mooi palet van je waarden en normen te zien. De overzichtelijke samenvatting hiervan kan je helpen gepaste keuzes te maken in je dagelijks leven.

Wanneer je mindmap klaar is mag je hier best trots op zijn! Het is helemaal JIJ, persoonlijk op papier. Stop het dan ook niet weg in een kast maar hang het op ergens waar je het vaak ziet. Zo zal je mindmap je helpen je focus scherp te houden en te gaan voor wat je echt belangrijk vindt.

Is zo’n mindmap maken op je eentje net een stap te ver voor je? Contacteer ons dan gerust om je tijdens een Personal Coaching sessie op weg te zetten. Wij maken samen met jou je mindmap in 60 minuten!

Of volg ons op sociale media om te ontdekken wanneer de eerstvolgende Mindmap workshop er aan zit te komen.

Gepubliceerd door Regilio

Sinds jonge leeftijd is Regilio gepassioneerd door het 'hoe en waarom' van mensen. Uitzoeken hoe mensen in elkaar zitten is niet zijn enige passie. Hij houdt er ook van om het mensen naar hun zin te maken en het beste in hen naar boven te halen. Die interesses en gedrevenheid maken van Regilio een prima coach en trainer. Hij gelooft dat wanneer je lekker in je vel zit en je echt trouw blijft aan jezelf en een ander steeds respecteert, het leven veel aangenamer is. Hij maakt er dan ook zijn missie van om de meest authentieke versie van jezelf naar boven te halen. “Don't just talk about it, start being it”, is zijn motto en met deze hands-on mentaliteit helpt hij je verder naar the next step.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.