Communicatie in tijden van corona

Quality time met je knuffelcontact en zeer veel tijd met je gezin binnen dezelfde muren, deze situaties kunnen de omgang soms op de spits drijven. Op zo’n moment is het extra belangrijk om onze communicatiestijl in de gaten te houden. Wat zeggen we en hoe zeggen we dat net? Niet alleen in onze persoonlijke relaties is communicatie nu belangrijk, ook op het werk. Want geef toe, we mijden allemaal liever die ene persoon die de situatie altijd negatief weet te zien.

Adem voor je praat
Raak je verzeild in een verhitte situatie dan is het altijd verstandig om even adem te halen voor je je antwoord geeft. Dit ademmoment geeft je enkele seconden die soms nodig zijn om een aanval weg te filteren. Het zal je ook helpen om de boodschap die je net kreeg beter te ontvangen in plaats van direct te reageren. Onthou dat je luistert om te begrijpen en niet om te antwoorden.

Zeg nooit nooit, of altijd
De woorden die je gebruikt kunnen aanleiding geven tot het oplopen van een situatie. Zo kent het woord ‘maar’ een verschrikkelijke bijklank voor de ontvanger en doen woorden zoals ‘nooit’ en ‘altijd’ zelden goed. Je hebt wellicht al eens het verwijt gekregen dat je ‘nooit’ iets in het huishouden doet of dat je ‘altijd’ te laat bent. Het lijkt me werkelijk opmerkzaam mochten deze twee het geval zijn. Dit zijn kleine valkuilen maar kunnen uitlokken tot grote woordenwisselingen.

Praat ook soms niet
Als mens hebben we het van nature moeilijk met stiltes. We proberen ze dan ook vaak op te vullen met praatjes waarvan het nut in twijfel te trekken valt. Maak jezelf comfortabel met stiltes terwijl er mensen rondom je zijn. Gebruik deze stilte om de rust in je eigen hoofd te vinden en gun ook anderen de tijd om dit te doen.

Sta open voor anderen
We krijgen allemaal graag gelijk, dat is zo. Wanneer we echter altijd en overal gelijk zouden hebben zouden we als persoon weinig groeien. Stel jezelf open voor de meningen van anderen. Luisteren naar een mening met respect betekent niet dat je het eens hoeft te zijn. Je kan iemand begrijpen zonder akkoord te gaan met de stelling. Vecht dus niet altijd elke mening aan en laat een ander in zijn of haar waarde. Leer bij van elkaar.

Laat Corona los
Er zijn echt miljarden onderwerpen om over te praten en toch hoor je de corona crisis zeer regelmatig als onderwerp. Hoewel het interessant is om hierover te praten en te ventileren is het ook belangrijk om er voor te zorgen dat het je gedachten en gesprekken niet gaat domineren. Je zal zien dat je gesprekspartner het net nu dubbel zo hard apprecieert dat je praat over gewone dingen.

Wat je zegt en hoe je iets zegt zet dingen in beweging. Denk zorgvuldig na over wat je in beweging zet en of dit je verder helpt te zijn wie je wil zijn.

Gepubliceerd door Regilio

Sinds jonge leeftijd is Regilio gepassioneerd door het 'hoe en waarom' van mensen. Uitzoeken hoe mensen in elkaar zitten is niet zijn enige passie. Hij houdt er ook van om het mensen naar hun zin te maken en het beste in hen naar boven te halen. Die interesses en gedrevenheid maken van Regilio een prima coach en trainer. Hij gelooft dat wanneer je lekker in je vel zit en je echt trouw blijft aan jezelf en een ander steeds respecteert, het leven veel aangenamer is. Hij maakt er dan ook zijn missie van om de meest authentieke versie van jezelf naar boven te halen. “Don't just talk about it, start being it”, is zijn motto en met deze hands-on mentaliteit helpt hij je verder naar the next step.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.